Äänenkäsittely

Äänenkäsittely on parhaimmillaan silloin, kun kuulija ei tajua kiinnittää huomiotaan tehtyyn käsittelyyn. Aina tämä ei ole käytännössä mahdollista, mutta tällöinkin taiten tehty käsittely häivyttää jotain vielä suurempia äänitysvaiheen ongelmia, kuten sivuääniä tai Skype-äänityksen katkoksia. Aikaa voi käyttää joko viitisen minuuttia tunnin äänitykseen tai tunnin viiden minuutin äänitykseen. Ensimmäisessä vaihtoehdossa äänitykselle vain ajetaan yleisluontoiset suotimet, jälkimmäisessä äänitys käydään tarvittaessa henkäys henkäykseltä läpi. Monesti mielekkäin vaihtoehto kuitenkin on näiden välimaastossa.

Teinivuosien musiikintekokokeilujen lisäksi minulla on ollut kunnia olla muiden muokkausten muassa radio-ohjelmia valtakunnalliseen julkaisuun editoivan ammattilaisen Tuomo Burmanin opissa ja kartuttaa käytännön kokemusta editoimalla Pohjois-Savon Näkövammaiset ry:n äänitiedote Valokiilan juttuja, joita julkaistaan tiedotteen ilmestymisen jälkeen PSN ry:n kotisivuillakin. Ohessa näistä pari ikimuistoista poimintaa.

Mikko Voutilaisen ajatuksia vapaaehtoistyöstä

Mahtavan lämminääninen Mikko Voutilainen kertoo ajatuksiaan vapaaehtoistyöstä ja ansaitsi arvoisensa käsittelyn (ainakin niissä rajoissa, missä minun osaamiseni kulkee). Ääni olisi kelvannut julki melkein sellaisenaankin, mutta viimeistelin haastattelusta eristetyn kaksiminuuttisen pätkän poistamalla kertautuvat sanat, rytmitin puhetta lauserakennetta vielä paremmin vastaavaksi ja käsittelin jokaisen ylimääräisen mikrofoniin kantautuvan henkäyksen joko vaimentamalla tyystin tai äänitteen muuttuessa epäluonnolliseksi vain hiljentämällä sitä.

Kirjailija Jonna Monosen haastattelu

Katja Heinonen haastattelee syntymästään sokeaa kirjailija Jonna Monosta rohkeasta elämänurasta ja -valinnoista. ”Mä haluan oikeasti nähdä ja kokea asioita. Muutenkin tää on vaan tää yksi elämä. Sen sijaan, että vaan uneksii ja miettii, ihan siis kannattaa oikeasti kokeilla, että tekisikin sen asian, mistä uneksii. Siinä koituu aika kivoja yllätyksiä ja kaikkea. Ei siinä voi mitään menettää.”

Skype-yhteys Australiaan oli silkka katastrofi. Osa häiriöistä oli pakko jättää tallenteelle, koska niiden poistaminen olisi saanut äänityksen kuulostamaan vielä luonnottomammalta eläväisen vaihtelevien äänenpainojen vuoksi. Lukuisia häiritseviä ääniä kuitenkin sai poistettua tai korjattua ja jutun asiasisällön huomioiden editointi tähänkin laatuun oli palkitseva työvoitto. Jonnalla on asiaa!

Palaa kokemus-sivulle.