Verkkosivujen käytettävyys apuvälineillä ja ilman

Näkövammaiskentällä pyöriessä verkkosivusuunnittelusta on oppinut kuukausien ja nyt jo vuosienkin mittaan yhtä sun toista. Aivan kannesta kanteen WCAG-standardia (Web Content Accessibility Guidelines)  ei tarvitse päntätä, mutta muutamalla hyvinkin yleisluontoisella ohjeella pääsee jo yllättävän pitkälle ja ratkaisee äärimmillään sen, onko esimerkiksi ostos omassa verkkokaupassa ylipäätään saavutettavissa osalle halukkaista asiakkaista. Ohessa siis viisi jippoa parempiin sivuihin. Nämä ohjeet eivät ole suuri salaisuus, mutta jokaisen osa-alueen järjestelmällinen hallitseminen kokonaisuutena vaatii jo hieman kokemusta.

Järjestä navigaatio

Nosta tärkeimmät linkit kärkeen sivulle ensimmäisiksi. Mieti tai mittaa, mitkä ovat yleisimmin käytettyjä/haettuja sivuja. Jos haluat välttämättä fokuksen kohdistuvana oletuksena esimerkiksi haku- tai kirjautumiskenttään, varmista ainakin, mihin tästä sarkaimella navigoiden jatketaan. Ikävimmässä tapauksessa olet jo pakkoloikkauttanut käyttäjän oleellisimpien linkkien yli.

Myös sivun varsinaiseen sisältöön on hyvä päästä kiinni mahdollisimman vähin vaivoin. Karkeasti sivun rakenne on siis järjestyksessään tärkeät linkit, sisältö ja täydentävät vähäpätöisemmät linkit.

Kuvaile kuvat

Lisää kuviin alt-teksti, jonka apuvälineet lukevat muuten mysteeriksi jäävän kuvan kohdalla. Myös sokea haluaa tietää pääpiirteittäin, mitä kuvassa on. Ikävimmässä tapauksessa tyylitelty ”siirry ostoskoriin”-kuvalinkki jää tunnistamatta ja vierailija vaihtaa turhauduttuaan verkkoputiikkia.

Kieli kuntoon

Esimerkiksi iPhonen VoiceOver lukee sivut sillä kielellä, mikä HTML-sivun lähdekoodissa määritellään. Suomenkielinen teksti brittiläisittäin lausuttuna on hauskaa hetken, mutta ei koko verkkosivuvierailun ajan. Määritä siis sivuillesi asianmukainen lang-attribuutti.

Käytä dynaamista sisältöä harkiten

Pahimpia ovat kesken kaiken tapahtuvat sivumuutokset, jotka joko ryöstävät fokuksen johonkin tyystin yllättävään paikkaan tai avaavat komponentin, johon pitäisi reagoida, muttei apuvälineellä pääse. Tai sitten tässä komponentissa navigoiminen on haasteellista. Olisiko esimerkiksi haitaksi, jos päivämäärä olisikin ponnahtavan kalenterin lisäksi mahdollista syöttää myös käsipelissä?

Huomioi myös osin näkevät

Olemme yksilöitä. Meillä on kullakin eri määrä fotoreseptoreita silmissämme ja aistimme esimerkiksi värit eri tavoin, näemme eri tavoin kauas ja lähelle, omaamme erilaisia näkemiseen vaikuttavia sairauksia… aivan jokaista ei voi viimeiseen asti huomioida, mutta yleiset linjaukset on hyvä pitää hallussa. Huolehdi mm. kontrasteista, riittävästä tekstin koosta ja rivityksestä, luettavuutta edistävistä fonttivalinnoista, käyttökohteista (esimerkiksi dataprojektorilta näytettävään parin esityskerran demosivuun suositeltavampaa on vaalea teksti tummalla taustalla) ja sivun rakenteen sopeutumisesta maltilliseen suurennukseen.

Aivan äärimmäisyyksiin on toki liki mahdotonta mennä. Esimerkiksi jokaikistä värisokeuden muotoa voi olla turhan haastavaa käydä läpi, mutta ota huomioon ainakin yleisin: puna-vihersokeutta esiintyy noin 8 % miehistä. Värisokean värimaailmaa on mahdollista testata esimerkiksi Gimpin värisuotimilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *